Priprava na odvzem

Čas odvzema krvi

Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj, saj so referenčne vrednosti preiskav določene v bioloških vzorcih, ki so bili odvzeti med 7. in 9. uro zjutraj. Vsebnosti nekaterih snovi se čez dan spreminjajo, zato bi lahko odvzem ob neprimernem času dal lažno previsoke ali prenizke vrednosti. Izjema so nujni odvzemi in odvzemi krvi za določene preiskave, za katere je predvidena posebna ura odvzema.

Prehrana

Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči. To pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali alkohola in kofeina, lahko pa pijete navadno vodo. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko zelo vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave. V dneh pred odvzemom naj bi bila prehrana čim bolj običajna (z zadostnim vnosom ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob), pri čemer se velja izogibati nenadnim spremembam vnosa kalorij tako v presežku kot v pomanjkanju.

Zdravila

Najbolj pravilna priprava pacienta na preiskave krvi je absolutna in čim daljša odsotnost kakršnega koli farmakološkega zdravljenja. Seveda pa to včasih ne gre, še posebno ob jemanju nujnih zdravil. Če ni drugače dogovorjeno z zdravnikom se v takšnem primeru svetuje, da preiskovanec vzame samo tista zdravila, ki so nujna, ostala pa šele po odvzemu krvi.

Fizična aktivnost

Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti, saj le-ta lahko prehodno spremeni koncentracijo nekaterih analitov v krvi.