Kardiologija

Je veja medicine, ki se ukvarja s srčnimi motnjami in nekaterimi deli cirkulacijskega sistema. Področje vključuje medicinsko diagnozo in zdravljenje prirojenih srčnih napak, bolezni koronarnih arterij, srčnega popuščanja, bolezni srčnih zaklopk in elektrofiziologije.

Kdaj opraviti kardiološki pregled?

  1. na priporočilo zdravnika
  2. bolečine v prsnem košu
  3. v primeru zadušitve in pomanjkanja zraka
  4. pri hitrem ali počasnem bitju srca
  5. v družinski nagnjenosti k boleznim srca.
  6. pri visokem krvnem tlaku
  7. v primeru kajenja
  8. z obstojem sladkorne bolezni.

Na naši kliniki nudimo naslednje storitve:

Specialistični kardiološki pregled
Specialistični kardiološki pregled obsega razširjen klinični kardiološki pregled, oceno telesne ohranjenosti, ocena dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, morebitno mnenje glede sposobnosti za operacije, pregled morebitne dosedanje dokumentacije ter, pisni izvid s končno oceno stanja preiskovanca in priporočili.

EKG (elektrokardiogram)
EKG je osnovni diagnostični postopek za odkrivanje bolezni srca. Z analizo električne aktivnosti srca ugotavljamo motnje srčnega ritma, motnje prekrvavitve srčne mišice in druga bolezenska stanja. Zdravnik se po potrebi odloči tudi za daljše snemanje aktivnosti srca.

Ultrazvok srca
Ultrazvočna preiskava srca omogoča slikovno predstavitev srčnega delovanja. Slika je lahko enodimenzionalna, dvodimenzionalna ali doplerska. Slednja omogoča hkratno predstavitev posameznih srčnih struktur kot tudi krvnega pretoka skozi srčne votline in zaklopke. Ultrazvočna preiskava srca je rutinska metoda za diagnosticiranje morebitnih srčnih obolenj.
Obremenitveno testiranje na cikloergometru
Obremenitveni test je neinvazivna preiskovalna metoda, s katero ugotavljamo morebitno ishemično bolezen srca. Med stopnjevanjem obremenitve na posebnem kolesu nenehno merimo EKG, krvni tlak in srčno frekvenco.

Test se uporablja:
– pri sumu na koronarno bolezen,
– za oceno morebitnih motenj ritma, ki nastanejo med naporom,
– za oceno splošne telesne zmogljivosti.

Ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil je izrednega pomena za odkrivanje ateroskleroznih zožanj vratnih arterij, nalaganje holesterola v žilno steno in posledično nastanek oblog, ki lahko vodijo do zamašitve žil in njihove pretočnosti, hujša oblika zožanja ovira prekrvavitev možganov in lahko vodi do možganske kapi.

Nastane kot posledica nezdravega načina življenja: povečane telesne mase ali debelosti, nezdrave prehrane, pomanjkanja gibanja in izpostavljenosti stresu.

Priporočamo kot preventivni pregled.

Ultrazvok spodnjih okončin

Z ultrazvokom lahko ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven nog. Opredelimo lahko bolezni, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah. Pogosta bolezen je kronično vensko popuščanje, ki se kaže v obliki krčnih žil, oteklih gležnjev, sprememb na koži, pri težjih oblikah pa tudi kot golenja razjeda.

Z ultrazvokom najprej pogledamo globoke vene nog in ugotavljamo njihovo prehodnost. Ugotovimo lahko, ali so v globokih venah prisotni krvni strdki. Slabo prehodne vene po preboleli venski trombozi lahko privedejo do težjih oblik kroničnega venskega popuščanja.

Preiskava srca s holterjem ( 4 urno EKG snemanje)

Holter monitoring je neinvazivna preiskava, s katero lahko določeno obdobje  neprekinjeno spremljamo dinamiko srčne frekvence in EKG-a. Namen holterja je 24-urno spremljanje EKG-ja; zaznavanje motenj ritma, spremljanje srčne frekvence, tako ob naporu, kakor tudi v mirovanju, spremljanje ST spojnice, čeprav le ta ni čisto točna, je zgolj informativna.