Spoštovani!

V tem dokumentu boste našli nekaj osnovnih podatkov o operaciji prstov na stopalu. Namen prispevka je pojasnitev postopka operativnega posega in potek rehabilitacije.
Operacija prirojeno ali pridobljeno deformiranih oziroma obolelih prstov stopala predstavlja najpogostejši operativni poseg na stopalu. Ocenjuje se, da ima vsaj 10% ljudi težave na stopalu, ki so izražene do te mere, da bi z operativnim posegom lahko dosegli trajno izboljšanje. S korektivnim posegom na prstih želimo doseči optimalno poravnavo prstov in odpravo bolečin, s tem pa znatno izboljšati kvaliteto življenja.

OPERACIJA UKRIVLJENEGA PALCA – HALLUX VALGUS

operacija prstov 1O hallux valgusu govorimo kadar je vrh palca usmerjen navzven proti zunanji strani stopala, sklep palca v stiku s stopalnico pa na notranji strani tvori bolečo oteklino (bunion). [slika desno]

Če je deformiran palec boleč ali če predstavlja estetski problem pri nošenju obutve obstaja indikacija za operativni poseg s katerim zadebeljeni sklep zmanjšamo in palec poravnamo. Obstaja več vrst operativnih posegov, vendar pri nas izvajamo dva za katera menimo, da nudita najoptimalnejše pooperativne rezultate.

 

 

 

Mini invazivna tehnika operacije hallux valgusa

Gre za kirurško tehniko s katero s posebnim instrumentom, ki hkrati deluje kot žaga, brus in sveder skozi nekaj luknjic (običajno 3 do 5) izvedemo poravnavo palca. Pri tem postopku na dveh mestih prekinemo kost in jo za nekaj milimetrov premaknemo tako, da prst poravnamo, s tem biomehansko uravnotežimo sile, ki so pred posegom vlekle prst navzven. Rezultat take poravnave je minimalna možnost kasnejše ponovitve deformacije. Po potrebi moramo včasih kost pričvrstiti z drobnimi vijaki (vstavimo 1 do 3 vijake), ki jih kasneje ni treba odstranjevati. Sledi še poseben postopek povijanja stopala s katerim dodatno stabiliziramo prst. Ob odpustu vam bomo namestili še posebni začasni hodilni čevelj. Z njim lahko že dan po operaciji hodite brez bergel na krajše razdalje.
Po mini invazivnem operativnem posegu sta predvideni dve pooperativni kontroli. Prva 14 dni po posegu, ko naredimo redni prevez in preverimo, če rane pravilno celijo. Naslednja kontrola je 6 tednov po operaciji, takrat prevezo in začasni čevelj odstranimo. Po 6 tednih lahko začnete nogo normalno uporabljati, pri čemer lahko noga 2 do 3 mesece po posegu še občasno boli in oteka.

operacija prstov 2

Rezultat 8 tednov po mini invazivnem operativnem posegu.

Klasična odprta metoda operacije hallux valgusa

Pri klasičnem postopku operacije hallux valgusa skozi nekaj centimetrov dolg rez na notranji strani palca v osnovi izvedemo enak postopek kot pri mini invazivni metodi. Bistvena razlika klasičnega postopka v primerjavi z mini inavzivnim je uporaba drugačnih kirurških orodij, kožni rez je daljši, nekoliko daljša je tudi rehabilitacija. Kljub temu je klasična metoda optimalen postopek zdravljenja za nekatere težje oblike deformacije palca in v primerih ko mini invazivna metoda ni mogoča.
Po operaciji na klasičen način je kontrola v naši ustanovi predvidena 6 tednov po operativnem posegu. V vmesnem obdobju svetujemo kontrole pri izbranem zdravniku. Do kontrole pri nas uporabljate posebni začasni čevelj s katerim lahko hodite brez bergel na krajše razdalje. 6 tednov po operaciji začasni čevelj odstranimo in dovolimo normalna hojo ter obremenjevanje. Po klasičnem postopku običajno noga na začetku nekoliko bolj boli, kot pri mini invazivnem postopku in oteka še 3 mesece po posegu. Otekanje je eventualno lahko prisotno še 6 mesecev pooperativno.

OPERACIJA ZARADI OBRABLJENEGA SKLEPA PALCA IN SLABŠE GIBLJIV PALEC – HALLUX RIGIDUS

Hallux rigidus je boleč, slabo gibljiv in deformiran palec, ki največkrat nastane zaradi obrabe sklepnega hrustanca med palcem in stopalnico.
Pri slabši gibljivosti palca, kjer obraba sklepa med palcem in stopalnico še ni izrazita se običajno poslužimo metode s katero preko nekajoperacija prstov 3 centimetrov dolgega reza na notranji strani palca odpremo sklep in ga sčistimo (postopek se strokovno imenuje heilektomija). Vzrok za slabšo gibljivost so kostne izbokline (osteofiti), ki nastanejo ob robu sklepa [slika desno]. Z odstranitvijo teh izboklin praviloma za daljše obdobje izboljšamo gibljivost in zmanjšamo bolečino v sklepu. Rehabilitacija po takem postopku je relativno nezahtevna, začasni čevelj s trdim podplatom predpišemo za 7 do 14 dni. Po 14 dneh dovolimo normalno obremenjevanje in hojo.

Če je sklep med palcem in stopalnico že zelo obrabljen se največkrat odločimo za zatrditev sklepa (artrodezo). Gre za postopek pri katerem napravimo rez na hrbtišču palca. Sklep tekom posega očistimo obrabljenega hrustanca in ga poravnamo. Z vijaki ali s posebno kovinsko ploščico iz titanija nato napravimo zatrditev. Glavna prednost zatrditve sklepa je hitra pooperativna rehabilitacija, saj se pri večini pacientov že 6 tednov po operaciji bolečine zmanjšajo do te mere, da je mogoča popolnoma normalna hoja. Pogojna slabost zatrditve je negibljivost sklepa v zatrjenem sklepu, kar pa v praksi pri aktivnostih ne povzroča težav. Edino omejitev predstavlja nošenje zelo visokih pet ali hoja z bosim stopalom po strmem pobočju.

Alternativno možnost zatrditvi nudi postopek pri katerem med obrabljeni sklepni površini vstavimo posebno membrano iz umetnega materiala (poseg se imenuje interpozicijska artroplastika). Na tak način omogočimo, da sklep ostane do neke mere gibljiv. Pomanjkljivost takega posega je daljše otekanje prsta in bolečine, ki lahko vztrajajo do 6 mesecev. Tudi po interpozicijski artroplastiki morate 6 tednov uporabljati posebni začasni čevelj.

OPERACIJA DEFORMIRANIH MALIH PRSTOV NA STOPALU

O kladivasti in krempljasti deformaciji malih prstov na stopalu govorimo, ko je vsaj en sklep prsta slabše gibljiv in v nepravilnem, za bolnika motečem položaju. Ob tem bolniki praviloma čutijo bolečine zaradi otiščancev in otekanja.

Podobno kot pri operativnih posegih zaradi hallux valgusa se tudi pri poravnavi 2. do 5. prsta na stopalu poslužujemo klasične ali mini invativne kirurške metode.

operacija prstov 4

 

Pri mini invazivni metodi skozi eno ali dva vstopna mesta na koži, s posebnim pripomočkom delno prekinemo kost na prstu tako, da omogočimo poravnavo kosti in njeno zacelitev v bolj ravnem – optimalnem položaju. Vstavitev vijakov največkrat ni potrebna. Ključna za pravilno zacelitev je pravilna pooperativna oskrba in povijanje [slika desno]. Bandažo zato namestimo za 6 tednov, v vmesnem obdobju je dovoljena hoja z začasnim čevljem. Kontrole v naši ustanovi so predvidene po 14. dneh in 6. tednih.

 

Pri zelo izrazitih deformacijah prstov uporabimo klasično metodo izravnave. Skozi rez na hrbtišču prsta si prikažemo deformiran sklep na prstu, ki ga poravnamo in zatrdimo. Zatrditev, ki smo jo napravili, začasno fiksiramo s posebno žico, katero po šestih tednih odstranimo. Čas rehabilitacije je pri obeh metodah primerljiv, pri čemer pri klasičnem postopku celjenje kože traja nekoliko dlje. Kontrola pri nas je predvidena po 6 tednih, ko tudi odstranimo vstavljeno žico.

 

 

 

OPERACIJA ZARADI OTIŠČANCEV IN BOLEČIN NA SPREDNJEM DELU PODPLATA – METATARZALGIJA

 

operacija prstov 5Pri metatarzalgiji gre za preobremenitev kože na podplatu pod glavicami stopalnic od 2. do 4. prsta. Vzrok za to je največkrat nekoliko razširjen sprednji del stopala. Posledično se sile iz 1. in 5. stopalnice preveč preusmerijo nad ostale stopalnice, kar privede do kronične bolečine in zelo motečih otiščancev [slika desno]. V težjih primerih zato izvedemo operativni poseg s katerim stopalnice razbremenimo.

Z mini invazivnim postopkom skozi tri vstopna mesta nad stopalnicami prekinemo kost tako, da se glavica stopalnice pomakne za nekaj milimetrov navzgor. S tem se sile nanjo zmanjšajo in se ponovno preusmerijo nad 1. in 5. stopalnico. Na koncu posega s posebnim postopkom povijanja prste fiksiramo v takem položaju, da je omogočeno celjenje stopalnic. Vijakov ne uporabljamo, takoj po operaciji pa lahko začnete hoditi s posebnim čevljem. Kontrole so po 14 dneh zaradi preveza in po 6 tednih, ko odstranimo povoj in začasni čevelj.

Pri težjih deformacijah kjer so prsti delno ali v celoti izpahnjeni glede na stopalnico izvedemo klasični operativni poseg. Na hrbtišču stopala naredimo nekaj centimetrov dolg rez s katerim si prikažemo oboleli sklep. Po sprostitvi tetiv sledi prekinitev kosti tik pod glavico stopalnice. Glavico nato za nekaj milimetrov pomaknemo v optimalnejši položaj in jo stabiliziramo z vijakom. Tudi pri klasičnem postopku je predvidena začasna obutev za obdobje 6 tednov, sledi kontrola in zaključek rehabilitacije.

V primeru nejasnosti nas kontaktirate na telefonsko številko 02/614 44 77, kjer vas bomo po potrebi naročili na posvet k zdravniku, ki vas bo operiral.

 

S prisrčnimi pozdravi.
Osebje Kirurškega centra zdrav splet

 

Pripravil:
asist.dr. Matjaž Merc, dr.med.
specialist ortopedske kirurgije